Kasy fiskalne do restauracji

Kasy fiskalne do restauracji i nie tylko – na co zwrócić uwagę?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z szeregiem obowiązków. Jednym z nich jest posiadanie urządzeń fiskalnych. Ich wybór powinien być zdeterminowany przez charakter prowadzonej przez nas restauracji. Nie bez znaczenia jest jej wielkość czy liczba zatrudnionych kelnerów. Przyjrzyjmy się zatem, na co zwrócić uwagę przy wyborze kasy fiskalnej do restauracji.

O czym musimy pamiętać, wybierając kasę fiskalną do restauracji?

Obsługa stolików w lokalu gastronomicznym wymaga pracy na kilku paragonach w tym samym czasie. Urządzenie z taką funkcjonalnością umożliwia dodanie nowych pozycji do rachunku, kiedy goście postanowią coś domówić. Równie ważną kwestią jest opcja dzielenia wprowadzonych pozycji na osobne paragony oraz osobne płatności. Często przecież zdarza się, że nasi klienci nie informują od razu kelnera o tym, że każdy z nich będzie płacił osobno.

Warto również zwrócić uwagę na to, czy kasa fiskalna, którą chcemy wybrać, ma możliwość zintegrowania z terminalem płatniczym czy wagą elektroniczną. Jest to szczególnie ważne chociażby w bardzo popularnych obecnie restauracjach z jedzeniem na wagę. Sprawdźmy także, czy urządzenie fiskalne umożliwia nam podzielenie należnej kwoty na płatność np. gotówką i kartą.

Ważne, jest, aby nasza kasa fiskalna do gastronomii miała możliwość wystawienia faktury VAT. Istotną kwestią jest również łatwość modyfikacji naszej bazy towarów w kasie, łącznie ze zmianą ceny czy stawek VAT. Przydatną funkcją jest także ciągły dostęp do informacji o sprzedaży.

Dowiedz się więcej: Oprogramowanie do obsługi restauracji – na co zwrócić uwagę?

Kasy dla gastronomii

Najlepsze kasy fiskalne do restauracji – nasze propozycje

Prowadząc niewielki lokal gastronomiczny zwróćmy uwagę na kasę fiskalną Elzab Mini LT ONLINE. To niewielkie urządzenie posiadające wiele funkcjonalności. Daje nam możliwość zaprogramowania nawet 10 tys. produktów w 99 grupach towarowych. Możemy zdefiniować aż 62 klawisze specjalne i ich kombinacje, co gwarantuje nam sprawną i szybką obsługę. Zintegrujemy ją z:

  • terminalem płatniczym,
  • wagą elektroniczną,
  • komputerem.

Szybkie drukowanie paragonów oraz łatwa wymiana papieru sprawiają, że nasi goście nie będą musieli długo czekać na rachunek.

Kasa fiskalna Novitus One Online z kolei to nowoczesne urządzenie zintegrowane z tabletem dotykowym z systemem operacyjnym Android i intuicyjnym oprogramowaniem, dzięki któremu obsługa gości jest dużo prostsza. Ta kasa fiskalna mobilna ma klawiaturę ekranową, jak w telefonie, co ułatwia nam wprowadzanie wszelkich zmian jej parametrów. Z łatwością wystawimy fakturę VAT czy zaparkujemy paragony. Szybko też stworzymy m.in. raport sprzedaży danego towaru. Kasę fiskalną Novitus zintegrujemy również z terminalem czy szufladą kasjerską. Urządzenie dostępne będzie do zakupu już pod koniec września!

Dowiedz się więcej: Novitus – lider wśród kas fiskalnych

Kasy fiskalne do restauracji Novitus One

A może drukarka fiskalna?

Jeśli prowadzimy większy lokal gastronomiczny, warto połączyć specjalistyczne oprogramowanie z drukarką fiskalną, dzięki czemu będziemy mieli więcej funkcjonalności. Warto rozważyć zakup drukarki fiskalnej BONO ONLINE. Możemy nią zdalnie zarządzać, ma wbudowany serwer WWW oraz wydajny i trwały mechanizm drukujący. Nasze dane są w pełni bezpieczne, dzięki spełnianiu przez to urządzenie wszelkich standardów. Ogromna baza towarowa, pojemna pamięć fiskalna to gwarancja niezawodnej pracy.

Dowiedz się więcej: Drukarki fiskalne a kasy fiskalne – co się bardziej opłaca?

 

Decydując się na zakup kasy fiskalnej do gastronomii, musimy wziąć pod uwagę wiele kwestii. Warto zwrócić uwagę, jakie funkcje posiada dane urządzenie, by zapewnić naszym gościom szybką i profesjonalną obsługę. Możliwość wystawienia faktury VAT „od ręki”, podział płatności czy łatwe modyfikowanie bazy towarów, to tylko niektóre istotne parametry idealnego urządzenia do naszej restauracji. Przypominajmy również o obowiązku instalacji kasy fiskalnej on-line według nowych przepisów.